Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak mocno jestem fanką ciast czekoladowych, tak samo mocno uwielbiam ciasta przekładane masa lub kremem. Zdecydowanie wolę takie niż "suche". Tym razem nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru więc zrobiłam klasycznego murzynka z bitą śmietaną, polewą kakaową i posypką z płatków migdałowych. Klasyk sam w sobie.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3899
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 419
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3899
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 635
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3852
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 419
Składniki
Biszkopt: Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy pół szklanki, aby polać nią wierzch ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do kwadratowej formy (ok 25cm) pieczemy 50 minut w 180oC. Po wystygnięciu ciasto dzielimy na dwa placki.
Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Śmietankę wykładamy na biszkopt, przykrywamy drugą częścią. Wierzch smarujemy polewą, posypujemy płatkami migdałowymi.