Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli klasyczny murzynek nie robi już wrażenia na twoich domownikach, zaskocz ich tą letnią wariacją z fenomenalnym dodatkiem malin i bezowej chmurki z kokosem. Zimą możesz użyć mrożonych owoców lub dżemu malinowego. Murzynek z malinami najlepiej smakuje z filiżanką herbaty lub ulubionej kawy.
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2318
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 181
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 158
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2318
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 181
U mnie skrawki nazywają "Bigosowka" wystarczy wam fasola 2 cebulę i około kil...
Odsłon: 158
Składniki
Przesiej mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia do miski i odstaw. W drugiej misce utrzyj żółtka, jajko z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj olej i mleko, a po połączeniu zmniejsz obroty miksera i powoli dosypuj suche składniki. Ubijaj tylko do połączenia. Ciasto wylej do foremki (25 x 30) wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na 20 minut.
W trakcie pieczenia ciemnego ciasta, przygotuj bezę. Białka ubij ze szczyptą soli, a w trakcie ubijania zacznij dodawać cukier. Gdy cukier w pełni się rozpuści, a białka ubiją na sztywną pianę, wyłącz mikser, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką. Wyjmij murzynka z pieca, rozsyp maliny na całej powierzchni i wyłóż kokosową pianę. Wstaw do piekarnika jeszcze na 25 minut. Jeśli górna część ciasta zbyt mocno będzie się podpiekać, zmień tryb pieczenia na dolny lub/i przykryj blaszkę arkuszem papieru do pieczenia. Po upieczeniu wyjmij ciasto do wystudzenia, wyjmij z formy i podawaj.