Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przetestowaliśmy kilka, a nawet więcej, przepisów na babkę cytrynową, zanim znaleźliśmy ten idealny. Dlaczego uważamy, że receptura, którą Wam proponujemy jest perfekcyjna? Otóż ciasto, dzięki dodatkowi dwóch składników wychodzi niezwykle wilgotne. Dodatkowo przygotowanie jest banalne i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Najlepsza babka cytrynowa, jak ją zrobić? Jaka jest najlepsza babka cytrynowa? Oczywiście, puszysta i wilgotna. Jeżeli chcesz otrzymać taką strukturę ciasta dodaj do niego maślankę oraz syrop cytrynowy. Będziesz mieć pewność, że babka nie wyjdzie sucha. Do babki cytrynowej warto dodać także skórkę ze startej cytryny. Pamiętaj, aby dokładnie ją umyć, a najlepiej sparzyć. Dzięki temu pozbędziesz się wosków oraz substancji chemicznych znajdujących się na skórce owocu. Jaki tłuszcz do najlepszej babki cytrynowej? Do najlepszej babki nie musisz dodawać masła, ani margaryny. Wystarczy olej, najlepiej sprawdzi się ten rzepakowy, możesz użyć także słonecznikowego lub z pestek winogron. Przepis na najlepszą babkę cytrynową, jaką mąkę dodać? W tym przepisie znajdziemy połączenie dwóch rodzajów mąki. Do babki cytrynowej najlepiej dodać pszenną mąkę tortową oraz mąkę ziemniaczaną, dzięki której ciasto wyjdzie delikatne i puszyste. Jaka polewa do najlepszej babki cytrynowej? W przepisie na najlepszą babkę cytrynową nie może zabraknąć polewy. Dobrze smakować będzie lukier z cukru pudru i cytrynowego soku. Możesz także oprószyć ciasto grubą warstwą cukru pudru.
Foremka 23x13 cm
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 108
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 178
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 31
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 108
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 178
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 31
Składniki
Przygotuj dwie duże miski. Do jednej wsyp mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli i dodaj otartą skórkę cytryny. Pamiętaj, aby cytrynę dokładnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
W drugiej misce umieść masło pokrojone na mniejsze części, dodaj cukier i całość miksuj na niewielkich obrotach do momentu, aż cukier przestanie chrzęścić.
Cały czas miksując masę maślaną, wbij jajka, a następnie wlej 2 łyżki soku z cytryny. Wsyp połowę suchych składników i dodaj maślankę. Gdy się połączą, wsyp drugą część. Miksuj na średnich obrotach do czasu, aż masa będzie jednolita.
Foremkę o wielkości 23x13 cm natłuść masłem. Przelej ciasto, wyrównaj wierzch. Piecz około 40-50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza.
Gdy ciasto będzie się piekło, przygotuj syrop. Dokładnie wymieszaj sok cytrynowy z cukrem pudrem.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i odstaw na 20 minut do przestudzenia. Następnie wyjmij je z foremki i odstaw na kratkę do studzenia. Za pomocą pędzelka nabieraj syrop i nasączaj nim ciasto.
Przestudzoną babkę cytrynową polej lukrem. Lukier przygotujesz łącząc cukier puder z cytryną i gorącą wodą.