Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ciasto jest po prostu PYSZNE, trzeba je zrobić i zjeść..........SMACZNEGO!!!
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 82
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 154
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 82
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 154
Składniki
nie miałam jogurtu i użyłam mleko ze śmietaną(jogurt naturakny 200 ml), składniki do ciasta temp. pokojowa, śmietana do ubicia zimna, zamiast ostropestu i otrąb można dać płatki owsiane błysk.i np czystek,siemie mielone lub same płatki + 1 łyżka zamiast = białe fasole z puszek wylać na durszlak, dobrze opłukać pod zimną wodą, odsączyć, wsypać do pojemnika z jajkami i pałką blendera wszystko dobrze zblendować
wsypać kakao, otręby orkiszowe lub inne, ostropest, cukier, olejek, kakao, mąkę, proszek z sodą, mleko ze śmietaną lub jogurt naturalny 200 ml i łyżką krótko wymieszać
dodać kandyzowaną skórkę i łyżką wymieszać z ciastem
wysoka forma keksówka 20x15 cm, wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto do formy, pare razy stuknąć formą o blat stołu aby odpowietrzyć ciasto
piekarnik elektryczny nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 50-60 minut do suchego patyczka, jeśli użyjemy większej tortownicy to pieczemy krócej ok 45 minut bo będzie ciasto niższe, ciasto wyjąć z formy wystudzone
zimną śmietanę 30% razem z galaretką cytrynową ubić mikserem na sztywno, ciasto przekroić na 2 części, połowę śmietany rozsmarować na cieście
nakryć ciastem, resztę śmietany rozsmarować na cieście i posypać orzeszkami ziemnymi, schować do lodówki