Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jesteś wielbicielem truskawek? W niedługim sezonie truskawkowym z pewnością wykorzystujesz je na wszelkie możliwe sposoby. Kiedy już nacieszysz się takimi specjałami, jak kaczka w truskawkach czy truskawkowy curd i skończą Ci się pomysły na równie wyszukane przysmaki, sięgnij po najprostsze receptury. Na przykład po przepis na ciasto z truskawkami i pianką z bitej śmietany. Przekonaj się – choć pewnie nie trzeba Cię przekonywać – że najlepsze są owoce nieprzetworzone z niewielką ilością dodatków.
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 838
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 264
Przepis na waniliowe placki z mąki kasztanowej pochodzi z 529. odcinka progra...
Odsłon: 77
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 986
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 406
Rolada makowa to pozycja obowiązkowa na każdym świątecznym stole. Ta wersja z...
Odsłon: 838
Oto mniej znana zupa Wielkoposki. Zupa zwana - Wendka. Głownym składnikiem j...
Odsłon: 264
Przepis na waniliowe placki z mąki kasztanowej pochodzi z 529. odcinka progra...
Odsłon: 77
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 986
Szybki bigos z kapusty pekińskiej. U nas jako dodatek do kotletów z pstrąga.
Odsłon: 406
Składniki
Przygotuj tortownicę o średnicy 24 cm. Wyłóż jej dno herbatnikami. Możesz też rozgnieść je widelcem, rozsypać na dnie formy i docisnąć.
Żelatynę rozpuść w mleku podgrzanym do około 60°C. Dokładnie wymieszaj, by nie powstały grudki. Przestudź.
Truskawki umyj, osusz i usuń z nich szypułki. Odłóż kilka do dekoracji. Resztę pokrój na połówki. Część ułóż w tortownicy tak, by ich wnętrze przylegało do boków formy. Resztę owoców rozsyp równomiernie.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Pod koniec miksowania dodaj cukier puder.
Delikatnie wymieszaj ubitą śmietanę z przestudzoną żelatyną. Przełóż do tortownicy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Przygotuj galaretkę zgodnie z opisem na opakowaniu. Przestudź i wylej na ciasto. Odstaw je z powrotem do lodówki do czasu stężenia galaretki.
Ciasto z truskawkami i pianką podawaj schłodzone, ozdobione całymi wiśniami i truskawkami.