Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto.
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 423
Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.
Odsłon: 625
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 423
Prosta i smaczna surówka do obiadu świątecznego.
Odsłon: 625
Składniki
Najpierw przygotuję rozczyn: Do miski rozkruszam drożdże, dodaję letnie mleko, około łyżeczki cukru i około trzech łyżek mąki, i mieszam. Następnie miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, tak żeby drożdże zaczęły pracować.
Po 15 minutach: Ciasto możemy przygotować mikserem z końcówka do wyrabiania ciasta, robotem lub łyżką. Do rozczynu dodaję wszystkie składniki oprócz masła i przez chwilę miksuję, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję roztopione masło i miksuję około 5 minut, tak żeby składniki dobrze się połączyły i ciasto stało się gładkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywam folią spożywczą i dostawiam w ciepłe miejsce na około 40 minut, tak żeby podwoiło swoją objętość. Jeżeli w kuchni jest chłodno, to miskę z ciastem możemy wstawić do nagrzanego piekarnika do około 30°C.
Po około 40 minutach: Gdy ciasto mam już wyrośnięte, to obieram dwa jabłka, usuwam gniazda nasienne i kroję w kostkę. Pokrojone jabłka dodaję do ciasta i dokładnie mieszam łyżką. Następnie ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównuję, nakrywam ściereczką i odstawiam na około 30 minut do wyrośnięcia. Przygotowanie kruszonki: Na blat wykładam składniki kruszonki i pocierając je dłońmi łączę tak żeby powstały grudki.
Gdy ciasto jest już wyrośnięte, to obieram dwa kolejne jabłka i kroję w półplasterki które układam na górze ciasta, wciskające je w ciasto i posypuję kruszonką.
Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i piekę około 50 minut do suchego patyczka, długość pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół, bez używania termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmuję od razu z piekarnika, wyjmuję z foremki i dostawiam do wystudzenia. Ciasto drożdżowe z jabłkami jest gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa