Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne, a jednocześnie bardzo zdrowe danie, które z powodzeniem można zapakować do lunch boxa i zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Przygotowując danie do pracy lub szkoły warto mieć na uwadze skład odżywczy naszego posiłku, aby dał nam siłę zarówno fizyczną jak i umysłową podczas wymagającego dnia w pracy, szkole lub na uczelni. Mając to na względzie do ciasta naleśnikowego dodałam mąki kukurydzianej, która jest bogata w karotenoidy- naturalne barwniki o właściwościach przeciwutleniających chroniące organizm przed działaniem wolnych rodników. Ponadto mąka kukurydziana to dobre źródło żelaza, magnezu, cynku i folianów. Mąka kukurydziana dzięki tym wartościom odżywczym przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz poprawia insulinowrażliwość tkanek, ze względu na wysoką zawartość błonnika. Dzięki zawartemu cynkowi wspomaga układ odpornościowy. Obecność luteiny i zeaksantyny zapobiega chorobom oczu związanych z wiekiem. Natomiast jabłka oprócz tego, że są pysznym owocem charakteryzują się dużą zawartością błonnika dzięki czemu zmniejszają wchłanianie cholesterolu, przez co skutecznie zapobiegają miażdżycy i chronią przed zawałem. Dodatek świeżych malin i jeżyn oprócz tego, że uatrakcyjnia wizualnie całość to dostarcza dodatkową porcję witamin.
patelnia do naleśników, trzepaczka
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 298
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 82
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 298
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 82
Składniki
Najpierw przygotowujemy nadzienie: umyte jabłka obieramy kroimy na kawałki umieszczamy w garnku i zasypujemy cukrem. Mieszamy pozostawiamy, by puściły sok. Następnie smażymy do momentu, gdy jabłka zaczynają się rozpadać. Do gorących jabłek wsypujemy cynamon, mieszamy. Odstawiamy na bok.
Ciasto na naleśniki: jajka roztrzepujemy trzepaczką (można mikserem), dodajemy sól, mleko, wodę, masło, płynny miód i wsypujemy powoli mąki. Dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji - zostawiamy na pół godziny. Na rozgrzaną patelnię wylewamy porcje ciasta i smażymy naleśniki. Usmażone naleśniki smarujemy uprażonymi jabłkami, dowolnie zwijamy.
Przed podaniem posypujemy malinami i jeżynami.
Jeśli planujemy takie danie zabrać do pracy szkoły lub na uczelnię, to naleśniki warto pokroić na kawałki tak by wyglądem przypominały sushi. Następnie przełożyć je do lunch boxa, a w przegródce obok ułożyć porcję malin i jeżyn.