Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka z jabłkami to jesienna odsłona znanego ci doskonale ciasta. Przygotujesz ją z użyciem gotowych blatów ciasta francuskiego. Krem budyniowy świetnie komponuje się z nadzieniem jabłkowym, a całość zwieńczona jest kruszonką migdałową.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1040
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 963
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12858
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1040
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 963
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12858
Składniki
Ciasto francuskie rozwiń na blacie. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj dużą blachą, zarówno jeden, jak i drugi blat ciasta. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez około 15-20 minut. Wyciągnij i ostudź. Wtedy przekrój je na pół.
Przygotuj masę. Do garnka wlej 3/4 porcji mleka i dodaj masło. Doprowadź do wrzenia. W tym czasie osobno utrzyj żółtka z cukrem oraz pozostałą porcją mleka. Wlewaj stopniowo do garnka, cały czas mieszając. Krem powinien zrobić się gęsty i jednolity. Przelej do miski i odstaw do wystudzenia.
Teraz zrób nadzienie jabłkowe. Jabłka obierz ze skóry, pokrój na małe kawałki albo zetrzyj na tarce. Przerzuć je na patelnię, podlej wodą i zacznij dusić przez około 20 minut. Owoce powinny się rozgotować i puścić soki. Wtedy wyciągnij je i wsyp zawartość dwóch galaretek oraz cukier. Całość dokładnie wymieszaj. Odstaw mus do delikatnego stężenia.
W tym czasie zrób kruszonkę. Wszystkie składniki rozetrzyj w misce.
Na jednym z blatów ciasta rozsmaruj ⅓ kremu budyniowego i ⅓ nadzienia jabłkowego. Przykryj drugim blatem ciasta francuskiego i powtórz czynność aż składniki się skończą. Na wierzchu wysyp kruszonkę.