Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo lubię to ciasto drożdżowe. Powodów jest kilka: zawsze się udaje, wyrasta wysokie, nie wymaga uciążliwego wyrabiania. Tym razem zrobiłam je w wersji z rabarbarem. Posmak drożdży jest tu bardziej wyczuwalny niż w tradycyjnych drożdżowych ciastach, dla mnie to plus, lubię smak drożdży.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Składniki
Do miski przekładamy kolejno: olej, mleko, cukier, jajka, sól, pokruszone drożdże. Całość pozostawiamy na noc. Ważne! Nie można mieszać ani ugniatać.
Kolejnego dnia wsypujemy mąkę, Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego ciasta. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Przygotowujemy kruszonkę, w misce umieszczamy masło, mąkę, cukier i cukier waniliowy. Rozcieramy w rękach do powstania grudek.
Rabarbar kroimy na nieduże kawałki Wciskamy w wyrośnięte ciasto. Posypujemy kruszonką. Wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 170 stopni, pieczemy przez 1 godzinę.