Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W jaki sposób urozmaicić świąteczny sernik? To bardzo proste - do masy serowej dodaj marcepan. Ta przepyszna masa poprawi smak każdego ciasta. Sernik marcepanowy z pewnością nie raz powróci na wasz stół.
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12284
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1517
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 119
Czy nietolerancja pszennej mąki musi oznaczać rezygnację, że wszystkich uwiel...
Odsłon: 12284
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1517
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 119
Składniki
Przygotuj spód. Wszystko wymieszaj i zagnieć, rozwałkuj, rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 15 minut. Wystudź.
Czas na masę serową. Twaróg zmiksuj z marcepanem i mascarpone, dodaj cukier, jogurt, skórkę i sok z cytryny, likier, aromat, cukier wanilinowy. Zmiksuj. W trakcie miksowania dodawaj po jednym jajku, na koniec mąkę ziemniaczaną. Wyłóż na spód i piecz przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni, a potem znowu 30 minut w temperaturze 120 stopni. Na wierzch wyłóż migdały i polej rozpuszczoną czekoladą. Na górę pasują też owoce, np. maliny. Przed podaniem schłodź w lodówce.