Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny odrywany słodki chlebek z wiśniami. Szykowałam Monkey Bread ale nawet nie zdążyłam wyjąć ciasta z formy jak wierzchnie kulki zostały zjedzone. To chyba znaczy że smakowało :) Chlebek w środku jest delikatnie lepki i miękki , z zewnątrz cudownie chrupiący. A wisienka w środku to jak skarb. Chlebek najlepszy jest ciepły dlatego nie przetrwał do okazałego zdjęcia.
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 302
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1504
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8939
Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...
Odsłon: 302
Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...
Odsłon: 1504
Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.
Odsłon: 8939
Składniki
Forma z kominem 23 cm wysmarowana tłuszczem. Brązowy lub kokosowy cukier wymieszać z kakao. Mąkę pszenną przesiać do miski, wsypać drożdże, resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając rozpuszczony i przestudzony tłuszcz. Wyrabiać ciasto, tak długo, by było miękkie i elastyczne. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut. Z wyrośniętego ciasta oderwać 22 kawałki ciasta, każdy nadziać wiśnią i zlepić. Każdy kawałek posmarować tłuszczem i obtoczyć w cukrze z kakao. Kulki ułożyć w formie i odstawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Piec w 180 C ok. 30 minut.