Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-11-2024
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Forma keksowa
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14932
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4716
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44721
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 640
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22614
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14932
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4716
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44721
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 640
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 677
Składniki
Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dalej ucieramy. Potem dodajemy mąki, proszek i jogurt, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na czas zrobienia karmelu.
Orzechy siekamy. Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Teraz karmel mocno się spieni - tak ma być. Dodajemy posiekane orzechy. Karmel wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy przygotowane wcześniej ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Karmel powinien stwardnieć. Wtedy wyciągamy ciasto i obracamy. Po zupełnym ostudzeniu jest gotowe do jedzenia.