Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 01-11-2024
Delikatne ciasto z chrupiącą warstwą orzechów włoskich w karmelu. Jest proste, a wygląda i smakuje rewelacyjnie.
Forma keksowa
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3906
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19844
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2984
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4146
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3906
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19844
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2984
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4146
Składniki
Rozpoczynamy od zrobienia ciasta. Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy z 1 łyżką cukru na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy olej i dalej ucieramy. Potem dodajemy mąki, proszek i jogurt, miksujemy. Na końcu dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na czas zrobienia karmelu.
Orzechy siekamy. Cukier wsypujemy na patelnię lub do garnka z grubym dnem. Podgrzewamy na sporym ogniu, co jakiś czas mieszając silikonową łyżką (drewniana się nie nadaje). Cukier powinien się rozpuścić i mieć jasno brązowy kolor. Ważne aby go nie spalić, bo stanie się gorzki. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści i nabierze koloru dodajemy masło i szybko mieszamy. Masło zatrzyma proces karmelizacji. Na końcu dodajemy śmietankę. Teraz karmel mocno się spieni - tak ma być. Dodajemy posiekane orzechy. Karmel wlewamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Na to wykładamy przygotowane wcześniej ciasto.
Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut, do suchego patyczka. Ciasto odstawiamy do ostudzenia. Karmel powinien stwardnieć. Wtedy wyciągamy ciasto i obracamy. Po zupełnym ostudzeniu jest gotowe do jedzenia.