Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli są wśród Was miłośnicy orzechów to na pewno zakochają się oni w tym cieście. Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę ;)
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 36633
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 246
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 36633
Risotto ze szparagami i łososiem
Odsłon: 246
Składniki
Wymiary formy 33 x 24 cm. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, pokrojoną w kostkę margarynę, miód i jajka. Sodę dobrze rozpuszczamy w mleku i dodajemy do reszty składników. Zagniatamy, nie zbyt długo, na gładkie ciasto. Dzielimy na dwie równe połówki i wyklejamy nimi dwie takie same, wyłożone papierem do pieczenia formy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy na złoty kolor w 150°C z termoobiegiem w sumie przez około 35-40 minut.
W tym czasie przygotowujemy orzechy. Orzechy siekamy tak żeby część z nich była drobno posiekana, a część w większych kawałkach. W rondelku roztapiamy margarynę z miodem. Dodajemy posiekane orzechy i cukier puder. Podgrzewamy aż wszystko zacznie się gotować. Tak przygotowane orzechy wylewamy po około 15 minutach na jedno z podpieczonych ciast i pieczemy dalej przez kolejne 20 minuty.
Upieczone ciasta pozostawiamy do wystudzenia.
W garnku z grubym dnem zagotowujemy połowę mleka. Dodajemy do niego cukier i mieszamy aż się rozpuści. W drugiej części mleka rozpuszczamy dokładnie budyń. Dodajemy go do zagotowanego mleka i całość doprowadzamy do wrzenia. Przykrywamy go folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. W misce dobrze ucieramy masło z margaryną. Dodajemy do nich budyń i dokładnie rozcieramy na gładką masę. W drugiej misce ubijamy na sztywno śmietankę. Dodajemy ją do masy budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła.
Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało. Smacznego ;)