Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Siostra Anastazja to bez wątpienia ambasadorka tradycyjnych, często zapomnianych receptur. W swoich przepisach wykorzystuje dary lasu, ogrodu i zasoby lokalnych gospodarstw. Zawsze korzysta z prostych, ogólnodostępnych składników, stawiając na łatwość wykonania i pyszny smak. Tym razem siostra Anastazja proponuje smakowite ciasteczka orzeszki. Aby je wykonać potrzebujesz specjalnych, małych foremek-skorupek, patelni do wykonania orzeszków lub elektrycznej maszyny do tego celu. Zapytaj mamę, ciocię lub babcię, może takie urządzenie znajduje się gdzieś głęboko, w zapomnianej szafce. We wnętrzu kruchych orzeszków znajduje się słodkie nadzienie z mleka kondensowanego i mielonych orzechów. Jeśli takie wypełnienie jest dla ciebie za słodkie, pomieszaj toffi z dżemem morelowym bez dodatku cukru lub rozpuszczoną, gorzką czekoladą.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39458
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 408
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 179
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9268
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 39458
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 408
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 179
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 376
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9268
Składniki
Przed przystąpieniem do pracy wyjmij masło z lodówki, aby było miękkie. Mąkę przesiej z sodą do miski i odstaw. Utrzyj masło z cukrem na puszysty, gładki krem, dodaj sól oraz jajka. Następnie powoli dodawaj mąkę i zagnieć ciasto rękami. Następnie zawiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.
W międzyczasie przygotuj foremki-skorupki do pieczenia orzeszków i dokładnie natrzyj je masłem lub olejem. Jeśli używasz maszyny elektrycznej, otwory na orzeszki posmaruj olejem za pomocą pędzelka. Wyjmij ciasto z lodówki, oderwij porcję, rozwałkuj na grubość ok. 5 mm i wykrawaj foremkami kółka. Starannie wgnieć palcami ciasto w foremkę i wykładaj na dużej blasze do pieczenia. Jeśli używasz maszyny do orzeszków, postępuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu urządzenia. Napełnioną orzeszkami blaszkę wstaw do pieca nagrzanego do 180° C na kilkanaście minut i piecz na złoty kolor. Ostrożnie wyjmij blachę, po czym wyłóż ciasta z foremek (uważaj, aby się nie poparzyć).
Puszkę z mlekiem zagęszczonym ustaw w garnku z wrzątkiem, aby przyjęło konsystencję toffi i było łatwiejsze do smarowania. Otwórz puszkę i połącz masę z mielonymi orzechami. Napełniaj po jednym ciasteczku nadzieniem i sklejaj długim orzeszkiem. Ciastka możesz posypać cukrem pudrem lub zostawić w podstawowej postaci.