Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeszki, czyli kruche ciasteczka wypełnione po brzegi orzechowym kremem. Można je przygotować na świąteczny upominek dla bliskich lub jako drobny poczęstunek do kawy bądź herbaty. Łupinki orzecha można upiec nawet z tygodniowym wyprzedzeniem. Przed świętami wystarczy nadziać je kremem i gotowe!
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 982
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 836
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12602
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 982
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 836
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12602
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na orzeszki. W misce umieść wszystkie składniki. Ciasto wyrabiaj mikserem z hakiem lub dłońmi do momentu uzyskania zwartej, jednolitej konsystencji.
Rozgrzej opiekacz do orzeszków. Ciasto nakładaj małymi porcjami w wyznaczone miejsca, tak aby wypełniły dokładnie wszystkie wgłębienia.
Orzeszki piecz partiami od 3-5 minut (w zależności od stopnia nagrzania opiekacza). Studź na kratce. Upieczone orzeszki powinny być lekko przyrumienione.
Mleko przelej do rondelka i zagotuj. Do gorącego mleka wsyp zmielone orzechy. Składniki nastaw na koło 20 minut na bok do napęcznienia.
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dodawaj partiami wystudzone orzechy. Składniki miksuj do połączenia.
Gotowym kremem napełniaj łupinki orzechów. Połówki orzechów sklejaj ze sobą.
Gotowe orzeszki z kremem orzechowym przed podaniem udekoruj cukrem pudrem.