Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne wręcz rozpływające się w ustach ciasteczka orzechowe. Są to ciasteczka z moich lat dziecięcych , pamiętam jak babcia napiekła jak to mówiła skorupki a ja i mój młodszy brat napełnialiśmy je kremem , byliśmy zawsze przy tym bardzo ubrudzeni jak to dzieciaki. Ciasteczka robi się bardzo szybko ale również szybko znikają z talerza. Mam 2 przepisy na te ciastka i tymi przepisami chciałam podzielić się z Wami.
foremka, miska, mikser,
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 135
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 135
Składniki
Przepis pierwszy; Białka oddzielić od żółtek następnie ubić na sztywno. Przesianą mąkę razem z sodą wymieszać z masłem, solą oraz żółtkami. Dodać pianę z białek delikatnie połączyć z masą. Na koniec dodać ocet i zagnieść ciasto. Ciasto włożyć na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia orzeszków dobrze rozgrzać a następnie nakładać ciasto do otworów (ja sobie robię z ciasta kulki które następnie wkładam do foremki). Foremkę zamknąć i mocno docisnąć, a następnie ułożyć na ogniu i piec do 3 - 4 min obracając z jednej strony na drugą. Po upieczeniu orzeszki wyjąć, wystudzić i napełnić kremem, nakryć drugą połówką delikatnie zlepiając. Krem: Orzechy mielimy i mieszamy z kakao. Zagotowujemy mleko następnie zalewamy nim przygotowane orzechy mieszamy a następnie studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę dodając porcjami orzechy z mlekiem. Dokładnie mieszamy do połączenia składników. Ciasteczka możemy również napełniać Nutellą, Przepis drugi; Margarynę, jajka, cukier puder, cukier waniliowy oraz smalec zmiksować na puszystą masę. Do masy przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz dodać zmielone orzechy. Zagnieść gładkie jednolite ciasto. Ciasto zakryć ściereczką i włożyć na 30 minut do lodówki. Foremkę na orzeszki wysmarować tłuszczem po czym rozgrzać na niedużym ogniu palnika. Następnie odrywać malutkie porcje ciasta formować kuleczki. Kuleczki wkładać do otworków foremki, po czym zamknąć i piec z każdej strony na złoty kolor, co jakiś czas obracając foremkę. Po upieczeniu orzeszki wyjąc a foremkę napełnić następną porcją kulek i tak do wyczerpania całego ciasta. Masa orzechowa: Mleko, cukier oraz zmielone orzechy przesmażyć do odparowania większości płynu, po czym zdjąć z ognia i wystudzić. Masło zmiksować na puch, cały czas miksując dodawać porcjami przesmażone orzechy. Połowę połówek napełniać masą orzechową, a drugą połowę nutellą, następnie łączyć ze sobą tworząc orzeszek. Gotowe oprószyć cukrem pudrem.
Orzeszki z drugiego przepisu.
Przygotowanie orzeszków do pieczenia.
Orzeszki po upieczeniu.
Gotowe do jedzenia.
Orzeszki z pierwszego przepisu.