Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne pączki nadziane marmoladą wieloowocową.
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 633
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 64
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 68
Rogaliki drożdżowe zwykle kojarzą nam się z naszymi kochanymi babciami, u któ...
Odsłon: 633
Granat świetnie komponuje się z sałatami.
Odsłon: 64
Łatwa i szybka w przygotowaniu zapiekanka z ryżem, cukinią i jajkami oraz ser...
Odsłon: 68
Składniki
Do ciepłego mleka kruszymy drożdże, dodajemy cukier zwykły i cukier waniliowy i 2 łyżki mąki, robimy zaczyn. Gdy podrośnie dodajemy jajka, olej, sól, spirytus lub ocet, oraz mąkę wszystko razem wyrabiamy na elastyczne miękkie ciasto, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Jak ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na mniejsze kawałki tak gdzieś po 50 g każdy. Formujemy zgrabne kule, u mnie jakieś trochę krzywawe. Zostawiamy na stolnicy by podrosły przykrywamy ściereczką. W wysokim rondlu podgrzewamy olej, wkładamy partiami nasze pączki, pieczemy na złoty kolor z obu stron, sprawdzamy patyczkiem czy są dopieczone. Odsączamy na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Do szprycy przekładamy marmoladę i dłuższą końcówką napełniamy ciepłe pączki. Każdego pączka polewamy lukrem zrobionym z soku z cytryny oraz cukru pudru, możemy udekorować skórką pomarańczową. Z tej porcji wyszło 19 średnich pączków. SMACZNEGO