Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...kolejny przepis na pączki tym razem znów z kartki na której wieki temu zapisałam sobie przepis, nawet nie pamiętam od kogo.. Polecam z przepisu wyszły mi 24 pączki...
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5224
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1273
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5224
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1273
Składniki
Do miski wsypać mąkę zrobić dołek dodać poruszone drożdże, łyżkę cukru; zalać ciepłym mlekiem i odczekać ok 10 minut, aż drożdże zaczną rosnąć. Po tym czasie dodać resztę składników i zagnieść ciasto; wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodziło od ręki.
Miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy ciasto, aż dwukrotnie zwiększy swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stół, i formujemy pączki. Do środka dodając marmoladę. Układamy pączki na ściereczce przykrywamy drugą ściereczką i odstawiamy na ok 20 minut swoją objętość.
Smalec topimy w rondlu, jak się rozgrzeje, wrzucamy do niego pączki. Powinny swobodnie pływać. Smażymy z każdej strony po około 2 minuty. Po upieczeniu układamy na ręczniku papierowym, jak chwilkę przestygną oprószamy cukrem pudrem