Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć pączki można kupić w supermarkecie czy cukierni, najlepiej usmażyć je samodzielnie. Jak zrobić pączki w domu? Te tradycyjne to połączenie puszystego ciasta drożdżowego, marmolady różanej, lukru i skórki pomarańczowej. Pączki z tego przepisu są ładnie zarumienione z zewnątrz, a mięciutkie w środku.
Składniki
Jak zrobić tradycyjne pączki z marmoladą różaną? Przygotuj miskę i wsyp do niej przesianą mąkę. Na środku zrób wgłębienie i wkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej 3 łyżkami ciepłego mleka. Łyżeczką zgarnij odrobinę mąki na środek. Naczynie owiń szczelnie folią aluminiową i odstaw na kwadrans, aby zaczyn zaczął pracować.
W międzyczasie wyjmij inną głęboką miskę i wrzuć do niej: jajko, żółtka, resztę cukru, cukier wanilinowy i szczyptę soli. Zmiksuj na puszystą masę. Wróć do zaczynu - jeśli widzisz, że zaczął pracować, wlej do niego jajeczną miksturę, a następnie resztę ciepłego mleka. Wyrabiaj ciasto ręcznie przez 20-25 minut (lub mikserem planetarnym przez ok. 10 minut), aż będzie elastyczne. Wlej spirytus i wyrób. Dodaj miękkie masło i olej, po czym ponownie wyrabiaj do uzyskania jednolitej tekstury. Ciasto może się lekko kleić. Gdy będzie gotowe, owiń miskę folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia na godzinę (koniecznie w ciepłe miejsce).
Po upływie tego czasu spulchnioną masę wyłóż na blat kuchenny i krótko wyrabiaj, aby odgazować ciasto. Zwiń w rulon i podziel na 15 części, każda po ok. 65 g. Następnie uformuj w kulki i układaj na blaszce podsypanej mąką lub natłuszczonej masłem. Przykryj ściereczką i odłóż na 15-30 minut. Rozgrzej smalec lub olej i smaż pączki w temperaturze ok. 175 stopni - przez ok. dwie minuty z każdej strony.
Gdy lekko ostygną, nadziej pączki marmoladą różaną. Najlepiej użyć do tego rękawa cukierniczego z wydłużoną i cienką szprycą. Zanim całkowicie wystygną, polej je też lukrem i posyp od razu skórką pomarańczową. Białą polewę zrobisz, łącząc szklankę cukru pudru z trzema łyżkami wody i intensywnie mieszając.