Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne pączki kładzione łyżką, których smak każdego zaskakuje.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10315
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5943
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5298
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12756
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4520
Składniki
Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiewamy. Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki, a następnie odciskamy nadmiar soku. Jajka miksujeny z dwoma rodzajami cukru, mieszamy z jogurtem i jabłkiem. Dodajemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę cytryny oraz alkochol (żeby pączki nie piły tłuszczu). Tak przygotowaną masę łączymy z suchymi składnikami: mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W rondlu lub garnku rozpuszczamy smalec do ok. 170°C, maczając łyżkę w smalcu nabieramy ciasto i smażymy pączki do momentu, w którym staną się złociste. Po upieczeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.