Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie, smaczne pączki kładzione łyżką, których smak każdego zaskakuje.
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 31
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 296
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 248
Makaron z kurczakiem i jarmużem. Pożywne i smaczne danie z makaronu z mięsem...
Odsłon: 35
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 31
Pyszny i soczysty schab pieczony, idealny jako dodatek do drugiego dania lub...
Odsłon: 296
Składniki
Proszek do pieczenia wraz z mąką przesiewamy. Jabłko myjemy, obieramy i trzemy na małych oczkach tarki, a następnie odciskamy nadmiar soku. Jajka miksujeny z dwoma rodzajami cukru, mieszamy z jogurtem i jabłkiem. Dodajemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę cytryny oraz alkochol (żeby pączki nie piły tłuszczu). Tak przygotowaną masę łączymy z suchymi składnikami: mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W rondlu lub garnku rozpuszczamy smalec do ok. 170°C, maczając łyżkę w smalcu nabieramy ciasto i smażymy pączki do momentu, w którym staną się złociste. Po upieczeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy.