Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki tradycyjne, takie jak robiły nasze babcie. Puszyste i delikatne jak chmurka. Nadziewałam pączki przed smażeniem, dlatego nie są takie kształtne i ładne.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 361
Składniki
Masło roztopić i odstawić do przestudzenia. Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać łyżeczkę cukru i wymieszać. Odstawić na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Żółtka ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych żółtek wsypać mąkę i sól. Wlać przestudzone masło i wódkę. Wyrobić robotem, lub mikserem z hakami na gładkie ciasto. Nakryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia (uważajcie, bo ucieka z misy. :) )
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto będzie się trochę kleić, ale nie dodawajcie za dużo mąki. Lepiej smarować dłonie olejem. Podzielić ciasto na 18 mniej więcej równych części, uformować kulki. Moje kulki ważyły 55-60 g. każda. Każdą kulkę spłaszczyć i na środku ułożyć marmoladę.
Zakleić jak pieroga i uformować kulkę. Następnie spłaszczyć ją i odłożyć do napuszenia. Układałam pączki na papierze do pieczenia. Pączki zostawić na 20-30 minut. Ciasto na pączki można też lekko spłaszczyć na stolnicy i wykrajać szklanką pączki. Po usmażeniu nadziewać szprycą. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wkładać ostrożnie pączki, górną stroną do dołu. Smażyć pączki na niewielkim gazie po 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor. Pączki powinny swobodnie pływać.
Żeby sprawdzić czy olej jest odpowiednio nagrzany, wkładam drewnianą łyżkę. Jeśli olej skwierczy, można wkładać pączki. Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Letnie pączki polukrować, lub posypać cukrem pudrem.