Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, puszyste z czekoladą w środku. Po wycięciu pączka, wystarczy włożyć do środka kostkę czekolady, zakleić i uformować. Gotowe. Czekolada jest twarda, więc bardzo wygodnie ciasto się skleja. Po usmażeniu, nadzienie jest płynne. Po prostu niebo w gębie :)
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7758
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 41
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 57
Przepis dnia
Pyszna zapiekanka z kilku składników.
Odsłon: 7758
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 41
Składniki
Mąkę wsypać do miski zrobić w niej dołek. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Masło roztopić w rondelku, wyłączyć gaz, dodać pół szklanki mleka i jogurt. Wymieszać. Żółtka ubić z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z drożdżami. Następnie wlać masło z mlekiem i jogurtem, dodać wódkę i wyrobić na gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem z hakami. Jeśli trzeba to delikatnie podsypać mąka, ale nie za dużo. Wyrobione ciasto, posypać na wierzchu delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, chwilę zagnieść i rozpłaszczyć na placek. Ręcznie lub wałkiem. Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku ułożyć kostkę czekolady. Skleić i uformować pączka. Gotowe pączki układać na stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
Smażyć w głębokim tłuszczu, na małym gazie, po 2-3 minuty z każdej strony. Żeby sprawdzić czy można już smażyć pączki, do gorącego oleju, wkładamy drewnianą łyżkę i jeśli olej skwierczy, to znaczy, że jest odpowiednio gorący.
Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier dodać wodę i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze ciepłe pączki polukrować. Dodatkowo lukier posypałam utartą czekoladą.