Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pączki z dodatkiem jogurtu. Mięciutkie, puszyste z czekoladą w środku. Po wycięciu pączka, wystarczy włożyć do środka kostkę czekolady, zakleić i uformować. Gotowe. Czekolada jest twarda, więc bardzo wygodnie ciasto się skleja. Po usmażeniu, nadzienie jest płynne. Po prostu niebo w gębie :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11647
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Mąkę wsypać do miski zrobić w niej dołek. Wkruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru i wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut.
Masło roztopić w rondelku, wyłączyć gaz, dodać pół szklanki mleka i jogurt. Wymieszać. Żółtka ubić z pozostałym cukrem. Dodać do mąki z drożdżami. Następnie wlać masło z mlekiem i jogurtem, dodać wódkę i wyrobić na gładkie ciasto, ręcznie lub mikserem z hakami. Jeśli trzeba to delikatnie podsypać mąka, ale nie za dużo. Wyrobione ciasto, posypać na wierzchu delikatnie mąką. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę, podsypaną mąką, chwilę zagnieść i rozpłaszczyć na placek. Ręcznie lub wałkiem. Szklanką wykrawać krążki. Na każdym krążku ułożyć kostkę czekolady. Skleić i uformować pączka. Gotowe pączki układać na stolnicy, przykryć ściereczką i zostawić do napuszenia na około 30 minut.
Smażyć w głębokim tłuszczu, na małym gazie, po 2-3 minuty z każdej strony. Żeby sprawdzić czy można już smażyć pączki, do gorącego oleju, wkładamy drewnianą łyżkę i jeśli olej skwierczy, to znaczy, że jest odpowiednio gorący.
Usmażone pączki wykładać na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu. Przygotować lukier. Do miseczki wsypać cukier dodać wodę i sok z cytryny. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeszcze ciepłe pączki polukrować. Dodatkowo lukier posypałam utartą czekoladą.