Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pączki z kremem Jak szaleć to szaleć na tłusty czwartek
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5237
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 812
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11648
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5035
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1281
Składniki
Do miski wkruszyć drożdże, dodać mąkę, cukier oraz ciepłe mleko (nie gorące!) Wymieszać do połączenia się składników, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut.
Do dużej miski wsypać mąkę, dodać żółtka, cukier, mleko oraz wyrośnięty rozczyn. Ciasto zagnieść a gdy utworzy się jednolita kula wlać rozpuszczone masło. Ciasto zagniatać ok 15-20 minut. Ciasta nie podsypywać już mąką, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki, wychodzi elastyczne i mięciutkie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1h Po tym czasie wyrośnięte ciasto przełożyć na blat i chwilę zagnieść. Odrywać z ciasta małe kawałki i uformować na kształt kulki. Z podanych składników wychodzi 15-17 pączków (wszystko zależy od wielkości uformowanych pączków) Pączki przykryć ściereczką na jakieś pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Po tym czasie pączki przełożyć do dużego i głębokiego garnka z olejem. Pączki smażyć na małym ogniu ok 2 minuty z każdej strony. Na pączkach powinna wyjść jasna obwódka wokół pączka. Gotowe pączki wyłożyć na ręcznik papierowy. Gdy pączki stygną można zabrać się za krem..
W 50 ml gorącej wody rozpuścić galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Schłodzoną śmietankę przełożyć do miski, dodać mascarpone oraz cukier puder. Całość ubić na sztywno. Pod koniec dodać galaretkę i chwilę jeszcze wymieszać. Pączki przekroić na pół (wzdłuż), do rękawa cukierniczego przełożyć krem i odpowiednią końcówką nakładać krem na pączka. Następnie przykryć pączka drugą połówką i można zajadać Wierzch pączka polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!