Bardzo łatwy i szybki przepis na pączki z mascarpone, idealny przepis dla początkujących oraz dla tych którzy boją się ciasta drożdżowego. Te pączki przygotujesz dosłownie w kilka chwil i gwarantuje Ci, że samo wyrobienie ciasta i usmażenie pączków nie zajmie Ci więcej niż 30 min. Wystarczy tylko wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać mikserem lub trzepaczką rózgową.
Pączki z mascarpone
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
- 1 łyżka spirytusu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
- cynamon - opcjonalnie
Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
- 1 łyżka spirytusu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
- cynamon - opcjonalnie

Etapy przygotowania
Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem. Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką. Ciasto ma być gęste i kleiste. Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki. W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze. Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały. Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.
Przepis w Waszym wykonaniu (5)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18660
Ostatnio komentowane przepisy


Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 18660



Składniki
- 250 g serka mascarpone
- 3 jajka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany - gęsta
- 1 łyżka spirytusu
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szkl. mąki pszennej tortowej - 1 szkl. = 250 ml
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Dodatkowo:
- olej do smażenia
- cukier puder
- cynamon - opcjonalnie
Samo przygotowanie ciasta to nic innego jak wymieszanie wszystkich składników razem. Do miski wrzuć wszystkie mokre składniki, następnie przesiej przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem, oraz wsyp cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach, możesz również wymieszać trzepaczką rózgową, łyżką, albo po prostu ręką. Ciasto ma być gęste i kleiste. Od razu po wyrobieniu ciasta możesz smażyć pączki. W rondelku lub na patelni rozgrzej na małym ogniu olej, małą łyżeczkę zamocz w oleju i nabieraj ciasto. Zsuwaj palcem na ciepły olej, im porcja zgrabniejsza tym pączki będą foremniejsze. Smaż po 7-8 szt. na raz, jeśli wrzucisz za dużo pączków, nie będą się same przekręcały. Smaż na złoto, wyciągaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Gotowe układaj na talerzu, możesz posypać cukrem pudrem lub obtoczyć w przesianym cukrze pudrze z cynamonem.
Pyszotka:)
Pyszności :) Lubię takie na dwa gryzy :D
Super pączki , tym bardziej , że chyba każdy z nas mascarpone lubi:-)