Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami śliwkowym , wychodzą pulchne i bardzo smaczne.
garnek, miska, ścierka, ręcznik papierowy, rondelek, łyżka,
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3504
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 236
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 819
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 382
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3504
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 123
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 236
Składniki
Rozczyn; Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz mąkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż drożdże podwoją swoją objętość. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajka i żółtka oraz przygotowany rozczyn , całość mieszamy do połączenia składników. Dokładnie zagniatamy , stopniowo dodając roztopiony letni tłuszcz. Wyrabiamy tak aby ciasto odchodziło od ścianek miski i rąk. Ciasto obsypujemy mąką okrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu szklanką wycinamy kółka na środku nakładamy porcję powideł , nakrywamy drugim kółkiem i zlepiamy, ponownie nakładamy szklankę i wycinamy ( wtedy jesteśmy pewni że nie wypłyną nam powidła). I tak robimy z całym ciastem. Gotowe pączki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia nakrywając ścierką. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy . Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego.