Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam proste ,nieskomplikowane wykonanie pączków. Pączki nadziane powidłami śliwkowym , wychodzą pulchne i bardzo smaczne.
garnek, miska, ścierka, ręcznik papierowy, rondelek, łyżka,
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 40
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 346
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 182
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 40
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 346
Rzodkiewki najczęściej zajadamy chrupiące jako dodatek do kanapek lub sałatek...
Odsłon: 68
Bardzo pożywne, pełne białka danie, bez węglowodanów.
Odsłon: 135
Mało kto nie nie lubi burgerów albo hamburgerów, a ja chociaż nie przepadam a...
Odsłon: 182
Składniki
Rozczyn; Do rondelka wlewamy mleko i podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże, cukier oraz mąkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia drożdży i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia , aż drożdże podwoją swoją objętość. Do miski przesiewamy mąkę , dodajemy cukier, ciepłe mleko, jajka i żółtka oraz przygotowany rozczyn , całość mieszamy do połączenia składników. Dokładnie zagniatamy , stopniowo dodając roztopiony letni tłuszcz. Wyrabiamy tak aby ciasto odchodziło od ścianek miski i rąk. Ciasto obsypujemy mąką okrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu szklanką wycinamy kółka na środku nakładamy porcję powideł , nakrywamy drugim kółkiem i zlepiamy, ponownie nakładamy szklankę i wycinamy ( wtedy jesteśmy pewni że nie wypłyną nam powidła). I tak robimy z całym ciastem. Gotowe pączki zostawiamy jeszcze do wyrośnięcia nakrywając ścierką. Smażymy w dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor, odsączamy na ręczniku papierowym i studzimy . Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrujemy. Smacznego.