Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy pain d’epices upiekłam ze 20 lat temu, a może i dawniej. Wtedy zachwyciło mnie w nim wszystko, czyli przepiękny, korzenny aromat, niezbyt słodki smak i chlebowa struktura. Bo to jest bardziej chlebek niż lepki i słodki piernik. Dzięki temu francuski chleb korzenny stanowi idealny wypiek na czas adwentu. Postanowiłam wypróbować recepturę udostępnioną przez Davida Lebovitza, ponieważ mam do niego zaufanie. Pierwotne źródło przepisu jest amerykańskie, stąd może dziwne nieco, „nieokrągłe” proporcje, bo w USA ważą w uncjach i mierzą w calach. Zatem 2 uncje masła po przełożeniu na nasz system metryczny dają 55, a nie 50 gramów. Ale sam przepis jest nieskomplikowany, a gotowy chlebek zachwyca cudownym, korzennym aromatem.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 883
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 422
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1871
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 883
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 422
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15245
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1871
Składniki
Włącz piekarnik i rozgrzej go do temperatury 180-190 stopni. Keksówkę o wymiarach 29×11 cm (wymiary górne) wysmaruj masłem i posyp lekko mąką albo wyłóż papierem do pieczenia.
Składniki suche przesiej przez sito. Przy czym wiadomo, że przesiewanie mąki żytniej pełnoziarnistej, grubej soli kamiennej oraz nasion anyżu jest bezsensowne, więc ich akurat nie kładź na sicie.
W misie miksera stacjonarnego umieść miód, jajko, masło i skórkę pomarańczową, a następnie ubij na gładką masę. Możesz też zrobić to mikserem ręcznym, a nawet „gołymi rękami”, czyli kulką do ucierania ciasta w makutrze.
Pod koniec ucierania dodaj wodę i wymieszaj, a następnie po łyżce dosypuj wymieszane składniki suche i miksuj do połączenia. Pamiętaj, żeby z boków miski zeskrobać mąkę, bo wszystkie składniki muszą być równomiernie wymieszane.
Przełóż ciasto do przygotowanej formy, a następnie piecz przez 50-60 minut. Pod koniec wbij patyczek w sam środek ciasta, a jak będzie suchy, to znaczy, że pain d’epices jest upieczony i prawie gotowy. Wierzch ciasta może się upiec na nieco ciemniejszy kolor, ale jest to normalne.
Wyjmij formę z piekarnika i ostudź przez 10-15 minut, a następnie wyjmij ciasto z foremki (i ewentualnie oderwij papier). Pozostaw na kratce do całkowitego ostudzenia.
Zaraz po wystudzeniu można pokroić chlebek korzenny w plastry i podawać. Ale o wiele lepiej smakuje, jeśli się go owinie w folię i zostawi na tydzień do dojrzewania. W tym czasie smaki się połączą, a aromat w pełni się rozwinie. Ja byłam niecierpliwa, więc pierwsze próbowanie nastąpiło już przed południem, choć przecież piekłam ciasto w nocy. No ale resztę posłusznie schowałam do worka foliowego.
Pain d’epices to wspaniała przekąska, gdy tylko masz ochotę na coś lekko słodkiego, ale nie tłustego i kremowego. Idealnie pasuje do kawy, herbaty, a nawet mleka. I ja tę ostatnią opcję lubię najbardziej, więc na zdjęciach widzisz kromkę chleba korzennego ze szklanką mleka. U mnie mleko krowie, ale wiadomo, że może być roślinne, co kto lubi.
Możesz też ozdobić kromkę tego chleba łyżką serka śmietankowego, twarożku waniliowego albo domowym dżemem lub powidłami. Albo zrób improwizowany deser z owocami. Nasącz kilka kawałków ciasta jakimś pysznym ponczem, a następnie przełóż je bitą śmietaną i dowolnymi owocami. Najlepiej sprawdzą się tu owoce jagodowe, czyli maliny, borówki, truskawki. Ale i śliwki będą świetne, zwłaszcza, jeśli przesmażysz je na maśle klarowanym.
Plastry pain d’epices można również zamrozić, nawet na kilka miesięcy.
Smacznego!