Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto jedno z tych ciast, które zachwyca nie tylko smakiem, ale też wyglądem. Pani Dulska to elegancki deser, wbrew pozorom będącym bardzo łatwym do przygotowania. Znajdziecie w nim lekkie ciasto orzechowe, cienką warstwę kremu czekoladowego, orzeźwiającą masę jabłkową oraz wieńczącą całość puszystą masę śmietankową. Palce lizać.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2459
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 136
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2459
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 47
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 136
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 718
Składniki
Przygotowanie tego deseru należy rozpocząć od upieczenia orzechowego spodu. Mąkę, proszek do pieczenia i bułkę tartą wymieszaj ze zmielonymi orzechami włoskimi. Białka jajek ubij na sztywną pianę, a żółtka utrzyj w innej misce z cukrem na puszystą masę.
Do żółtek dodaj partiami wymieszane suche składniki i dokładnie wymieszaj, a na końcu całość delikatnie połącz z pianą z białek.
Ciasto orzechowe piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20-25 minut. Upieczone ciasto ostudź, a następnie nasącz sokiem wyciśniętym z pomarańczy i posmaruj kremem czekoladowym.
Następnie przygotuj masę jabłkową. Obierz owoce i pokrój je w pasterki. Jabłka przełóż do garnka o grubym dnie i duś przez kilka minut na niewielkiej mocy palnika. Dodaj cukier, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszaj. Wówczas wyłącz kuchenkę i wsyp do jabłek galaretkę pomarańczową. Dokładnie wymieszaj i gdy nieco przestygnie, przełóż na ciasto, schłodź całość.
Gdy ciasto będzie już zimne, ubij na sztywno śmietanę z dodatkiem śmietan-fixów. Sztywną śmietaną włóż do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną tylką i wyciskaj ją na masę jabłkową. Twórz fantazyjne wzory. Wsyp kakao na sitko i przyprósz deser.