Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Panna cotta to pyszny, subtelny w swoim smaku deser pochodzący z Włoch, choć podobnie jak tiramisu, znany i ceniony na całym świecie. Panna cotta w dosłownym tłumaczeniu brzmi dość trywialnie. To po prostu gotowana śmietana. Zdecydowanie lepiej brzmi włoski odpowiednik panna cotta. Jak nazwa wskazuje ten deser to nic innego jak gotowana śmietana delikatnie wzbogacona wanilią (w wersji szybszej ekstraktem waniliowym bądź cukrem z wanilią ). Panna cottę podaje się zazwyczaj z sosami owocowymi, a chyba najbardziej znaną wersją jest panna cotta z sosem truskawkowym lub malinowym, choć można ją też podać z innymi sosami owocowymi, karmelem czy kremami czekoladowymi lub z nutelli. Wszystko zależy od naszej kreatywności. Jednak podstawa tego deseru to zawsze gotowana słodka śmietanka 30& lub 36%.
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3299
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 104
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 262
Składniki
Żelatynę zalewamy 3-4 łyżkami przegotowanej ciepłej wody i zostawiamy do napęcznienia
Śmietankę wlewamy do niewielkiego rondelka, dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu ok 5 minut często mieszając i uważając, aby śmietanka nie wykipiała
Po 5 minutach rondelek zdejmujemy z palnika, dodajemy do śmietanki żelatynę i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści
Następnie śmietankę przelewamy do małych naczyń o okrągłym kształcie ( ja wykorzystuję do tego okrągłe filiżanki do herbaty ), pozostawiamy do ostygnięcia, a po wystygnięciu wkładamy na ok 3 godziny do lodówki do pełnego stężenia
Przed podaniem panna cotty przygotowujemy sos z truskawek: truskawki miksujemy z miodem na gładki sos
Z lodówki wyjmujemy naczynia z deserem, wstawiamy je po kolei do gorącej wody, ale tylko na chwilkę. Gdy przetrzymamy zbyt długo śmietanka przy ściankach naczynia się rozpuści i panna cotta przełożona na talerzyk będzie pływać w płynnej śmietance
Po wyjęciu z wody naczynie obcieramy z wody, a następnie zakrywamy go talerzykiem, na którym będziemy serwować deser. Talerz z naczyniem odwracamy do góry dnem, tak aby deser wyskoczył z naczynia na talerz
Panna cottę polewamy obficie sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami i listkami melisy lub mięty