Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Choć statki na parę oglądamy już tylko w filmach, niezmiennie kojarzą się z wakacjami – zapewne dlatego, że w sezonie letnim często pobrzmiewa gdzieś nieśmiertelna fraza starego przeboju „parostatkiem w piękny rejs…”. Aby wpisać się kulinarnie w tę atmosferę, możesz zaserwować na podwieczorek ciasto Parostatek. Kawałki pysznego biszkoptu z czekoladowym kremem z pewnością skojarzą się gościom z wakacyjnym rejsem.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3471
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 202
Składniki
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę (mikserem na wysokich obrotach). Pod koniec ubijania dodaj żółtka – po jednym, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodaj cukier i cienką strużką wlej masło. Do masy jajecznej przesiej przez sitko obie mąki, kakao i sodę. Wymieszaj do połączenia składników szpatułą lub mikserem na niskich obrotach.
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej ciasto do formy i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 40-45 minut (do suchego patyczka). Przestudź. Przekrój ciasto na 3 blaty. Połącz wiśniówkę z woda i sokiem z cytryny. Uzyskanym ponczem skrop blaty ciasta.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej z dodatkiem 100 ml śmietany kremówki. Przestudź. Resztę śmietany ubij na sztywno.
Rozpuść żelatynę w niewielkiej ilości gorącej wody. Połącz z łyżką bitej śmietany. Tak zaprawioną wymieszaj z mascarpone, a następnie połącz serek ze śmietaną i 2/3 masy czekoladowej. Uzyskanym kremem przełóż blaty ciasta. Odłóż trochę kremu do dekoracji. Wierzch ciasta posmaruj resztą masy czekoladowej. Wstaw do lodówki na 3-4 godziny.
Uformuj z reszty kremu kulki i także włóż je do lodówki. Przed podaniem pokrój ciasto na kawałki i na każdym „parostatku” ułóż „komin” z czekoladowej kulki. Oprócz posypką czekoladową.