Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pave cake to tradycyjny brazylijski deser, jest pyszny i niezwykle łatwy do przygotowania. Dodatkowym plusem jest to, że nie wymaga pieczenia. Składa się z biszkoptów przełożonych masą na bazie mleka skondensowanego. Wszystko zwieńczone jest czekoladową polewą z dodatkiem posiekanych orzechów.
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 845
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1322
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10584
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4766
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 845
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8980
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1322
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10584
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4766
Składniki
Do garnka przelej mleko skondensowane, dodaj 3 łyżki mąki ryżowej (jeśli nie masz, możesz zastąpić ją mąką ziemniaczaną) i 2 żółtka. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy wlej mleko i dodaj pastę waniliową, znowu wszystko wymieszaj.
Garnek z masą podgrzej na małym ogniu i za pomocą rózgi mieszaj, dopóki nie zgęstnieje. Następnie zdejmij z palnika i wlej śmietankę, znowu wymieszaj całość.
Biszkopty zanurz w mleku i wyłóż na spód foremki. Następnie wylej na nie 1/3 masy. Przykryj kolejnymi warstwami biszkoptów i masy. Ostatnią 3 warstwą powinna być masa.
Ciasto włóż do lodówki na około 4 godziny.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Śmietankę podgrzej, gdy będzie ciepła, wlej do czekolady i energicznie wymieszaj.
Na wierzch deseru wylej czekoladę i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Pave cake najlepiej będzie smakować podane z aromatyczną kawą.