Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pave cake to tradycyjny brazylijski deser, jest pyszny i niezwykle łatwy do przygotowania. Dodatkowym plusem jest to, że nie wymaga pieczenia. Składa się z biszkoptów przełożonych masą na bazie mleka skondensowanego. Wszystko zwieńczone jest czekoladową polewą z dodatkiem posiekanych orzechów.
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 79
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 53
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 79
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 53
Składniki
Do garnka przelej mleko skondensowane, dodaj 3 łyżki mąki ryżowej (jeśli nie masz, możesz zastąpić ją mąką ziemniaczaną) i 2 żółtka. Składniki dokładnie wymieszaj. Następnie do masy wlej mleko i dodaj pastę waniliową, znowu wszystko wymieszaj.
Garnek z masą podgrzej na małym ogniu i za pomocą rózgi mieszaj, dopóki nie zgęstnieje. Następnie zdejmij z palnika i wlej śmietankę, znowu wymieszaj całość.
Biszkopty zanurz w mleku i wyłóż na spód foremki. Następnie wylej na nie 1/3 masy. Przykryj kolejnymi warstwami biszkoptów i masy. Ostatnią 3 warstwą powinna być masa.
Ciasto włóż do lodówki na około 4 godziny.
Przygotuj polewę. Czekoladę posiekaj i przełóż do miski. Śmietankę podgrzej, gdy będzie ciepła, wlej do czekolady i energicznie wymieszaj.
Na wierzch deseru wylej czekoladę i posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Ponownie włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Pave cake najlepiej będzie smakować podane z aromatyczną kawą.