Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Krucha, pełnoziarnista tarta orkiszowa wypełniona śliwkami to świetny sposób na pyszny, dodający energii, sezonowy deser. Tarta jest w lżejszej wersji, ponieważ do ciasta zamiast cukru dodałam bezkalorycznego erytrolu. Jest szybka i prosta w przygotowaniu. Smacznie polecam! :)
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105450
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 28
Ten sernik jest lekki puszysty i znika bardzo szybko :)
Odsłon: 105450
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 86
Prawie ostatnie zebrane bakłażany przeznaczyłam na klasyczne sycylijskie dani...
Odsłon: 4549
Makaron penne podany z sosem wieprzowym z łopatki.
Odsłon: 28
Składniki
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Masło kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto. Na koniec dodajemy dwa żółtka, ziarenka wanilii i ponownie zagniatamy ciasto, aż stanie się gładkie i jednorodne. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 60 minut do lodówki.
Po tym czasie z ciasta odrywamy około 1/4 części i odkładamy na chwilę. Pozostałą część ciasta rozwałkowujemy* lub dzielimy na mniejsze części i wypełniamy nim dno formy do tarty o średnicy 23 cm. Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy je na półćwiartki**. Kawałki śliwek układamy na wyłożonym w formie cieście (skórką do dołu), a ich wierzch posypujemy pokruszoną w dłoniach pozostałą częścią ciasta. * Ułatwieniem jest wałkowanie ciasta na folii spożywczej. Wtedy nie przykleja się do wałka i otrzymujemy równy placek, którym możemy wyłożyć formę. ** Użyłam dwóch rodzajów śliwek. Na brzegach formy ułożyłam kawałki większych śliwek, a środek wypełniłam kawałkami śliwek węgierek.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (pieczenie góra - dół) na około 40 - 45 minut. Gdy tarta ostygnie, posypujemy ją cukrem pudrem (z erytrolu).
Tartę możemy przygotować również tradycyjnie z użyciem białego lub brązowego cukru. Wtedy ilość słodzidła zmniejszmy o około 1/3, gdyż zwykły cukier jest słodszy od erytrolu.
Poza sezonem możemy użyć także innego rodzaju śliwek np. żółtych lub czerwonych. Do tarty świetnie sprawdzą się także inne owoce, takie jak jabłka, gruszki, morele czy brzoskwinie. Życzę smacznego! :)