Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na bazie ciasta kadayif. Nie można odmówić tym słodkościom ponadczasowego uroku. Nawet jeśli moda przeminie, warto zapamiętać przepis na ciasto Perła Dubaju, czyli brownie ze słynną pistacjową pastą.
Forma 22x22 cm
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9563
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1098
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4432
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 193
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20829
Składniki
Przygotuj brownie. Pokrusz gorzką czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową i ekstraktem waniliowym.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko szpatułką – tylko do połączenia składników.
Natłuść formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj masę pistacjową. Obierz i posiekaj drobno pistacje. Posiekaj ciasto kadayif i usmaż na maśle na złocisty kolor. Odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z kremem pistacjowym, pastą tahini i kawałkami pistacji (odłóż trochę pistacji do dekoracji). Rozprowadź masę pistacjową na cieście czekoladowym. Wyrównaj.
Przygotuj polewę roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę mleczną ze śmietaną kremówką. Wymieszaj na jednolitą polewę. Przestudź i rozprowadź na masie pistacjowej. Udekoruj ciasto posiekanymi pistacjami.