Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Od pewnego czasu kwitnie moda na dubajskie słodycze z pastą pistacjową na bazie ciasta kadayif. Nie można odmówić tym słodkościom ponadczasowego uroku. Nawet jeśli moda przeminie, warto zapamiętać przepis na ciasto Perła Dubaju, czyli brownie ze słynną pistacjową pastą.
Forma 22x22 cm
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3147
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2330
Bardzo smaczna, pożywna zupa.
Odsłon: 3147
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 2330
Składniki
Przygotuj brownie. Pokrusz gorzką czekoladę. Roztop w kąpieli wodnej razem z masłem. Wymieszaj na jednolitą masę i odstaw do przestudzenia.
Utrzyj jajka z cukrem, solą i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wymieszaj z przestudzoną masą czekoladową i ekstraktem waniliowym.
Przesiej do masy mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj krótko szpatułką – tylko do połączenia składników.
Natłuść formę o wymiarach 22x22 cm. Przełóż do niej ciasto i wyrównaj. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez około 25 minut (do suchego patyczka).
Przygotuj masę pistacjową. Obierz i posiekaj drobno pistacje. Posiekaj ciasto kadayif i usmaż na maśle na złocisty kolor. Odstaw do przestudzenia. Wymieszaj z kremem pistacjowym, pastą tahini i kawałkami pistacji (odłóż trochę pistacji do dekoracji). Rozprowadź masę pistacjową na cieście czekoladowym. Wyrównaj.
Przygotuj polewę roztop w kąpieli wodnej pokruszoną czekoladę mleczną ze śmietaną kremówką. Wymieszaj na jednolitą polewę. Przestudź i rozprowadź na masie pistacjowej. Udekoruj ciasto posiekanymi pistacjami.