Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Poniżej przedstawiam propozycję przepysznych, elegenckich i przesłodkich ciasteczek. Fajnie się prezentują i są bardzo dobre. Niestety dosyć długo je się przygotowuje, ale myślę że warto! :)
piekarnik, mikser, miski, garnek
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19847
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9529
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 705
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 19847
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9529
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2090
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4093
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 705
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 360
Składniki
1. Przesiać mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia do miski. 2. Ubić białka na sztywno. 3. Utrzeć jajka z cukrem oraz wodą. 4. Połączyć wszystkie składniki ze sobą w dużej misce delikatnie mieszając. 5. Wylać masę na równo na wyłożoną pergaminem blachę. 6. Piec w piekarniku w temp. 200°C na góra-dół przez 15 minut. 7. Wykroić z biszkoptu 3 równe paski.
1. Połączyć marcepan z kieliszkiem wiśniówki. Marcepan można kupić gotowy w sklepie albo przygotować samemu. Ja zrobiłam sama. składniki na marcepan: • 250 g migdałów • 250 g cukru pudru • 30 ml ciemnego rumu 1. Migdały namoczyć we wrzątku. Obrać ze skórki i osuszyć. Dokładnie zmielić, tak aż będzie można je ulepić. Mogą się troszkę kruszyć, ale nie powinny się rozpadać. 2. Utrzeć zmielone migdały z cukrem oraz rumem w robocie kuchennym dopóki nie powstanie gładka masa.
1. Nałożyć marcepan na pierwszą warstwę biszkoptu.
1. Nałożyć dżem na drugą warstwę biszkoptu.
1. Pokroić ciasteczka w kawałki. 2. Powbijać w ciasteczka wykałaczki. 3. Schować ciasteczka do lodówki, żeby trochę zastygły. 4. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej oraz przygotować lukier ubijając białko z cukrem pudrem. Po jakimś czasie dodać do białka i cukru kieliszek wiśniówki oraz kilka kropel cytryny. 5. Namoczyć ciastka w czekoladzie oraz w lukrze.
1. Udekurować ciastka posypkami. 2. Włożyć je do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego! :)