Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Petronelka to pyszne ciasto czekoladowe przełożone kremem waniliowym, z przyjemnym akcentem kokosa w postaci wiórek.
forma o wymiarach 25x35 cm
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 50
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2422
Polecam.
Odsłon: 446
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 667
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1993
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 50
Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...
Odsłon: 2422
Polecam.
Odsłon: 446
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 667
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1993
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodaj jajka, jedno po drugim, dokładnie mieszając po każdym dodaniu.
W drugiej misce przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Dodaj suche składniki do masy maślanej, naprzemiennie z mlekiem, delikatnie mieszając.
Wylej ciasto do formy o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz ok. 25-30 minut.
Po upieczeniu ostudź i przekrój na 4 równe blaty.
Przygotuj krem. Mleko z laskami wanilii podgrzej w rondelku. Żółtka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszaj.
Gdy mleko zacznie wrzeć, usuń laski wanilii i wlej je powoli do masy żółtkowej, mieszając energicznie trzepaczką. Przecedź przez sitko z powrotem do rondla. Podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając, aż krem zgęstnieje. Zdejmij z ognia i wmieszaj masło. Ostudź.
Przygotuj polewę. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej, mieszając do uzyskania gładkiej masy.
Złóż ciasto. Na pierwszy blat ciasta nałóż 1/3 kremu waniliowego, przykryj kolejnym blatem i powtórz czynność do wykończenia składników. Ostatni blat ciasta przykryj glazurą czekoladową, a następnie posyp wiórkami kokosowymi.
Petronelkę wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny.