Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak mi fantazja podpowiedziała... i to bardzo miłe z jej strony! Deser lekki jak chmurka, niezbyt słodki, a smaki pięknie łączą się w całość i przenikają.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3002
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 3002
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 260
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Foremkę keksową o wymiarach 30x10 cm wykładamy starannie papierem do pieczenia, a następnie folią spożywczą. Ja dodatkowo zabezpieczam boki klamerkami, aby nic mi się nie przesuwało przy nakładaniu masy.
ROBIMY PIANKĘ KAWOWĄ Łatwizna! Jogurt, mascarpone oraz nutellę miksujemy razem do połączenia wszystkich składników, a następnie dosypujemy kawę oraz cukier puder i miksujemy jeszcze chwilkę. Warto zacząć od jednej łyżki cukru i spróbować, a następnie dosypywać stopniowo, aby nie przesłodzić pianki. Powinna być lekko gorzkawa w opozycji do pozostałych elementów deseru. Teraz zajmiemy się żelatyną. Wsypujemy ją do rondelka i zalewamy 3 łyżkami lodowatej wody, a następnie odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Kiedy tak się stanie, stawiamy rondelek na niewielkim ogniu i rozpuszczamy do konsystencji płynnej, uważając przy tym, aby jej nie zagotować, gdyż wtenczas straci swoje właściwości spajające. Jeszcze ciepłą żelatynę wlewamy teraz cienką strużką do przygotowanej masy, cały czas miksując, aby pięknie rozprowadzić ją w masie... nie chcemy mieć później żelowych glutów. Masa kawowa jest gotowa! Przelewamy ją do przygotowanej formy i wyrównujemy wierzch.
Następnie układamy na niej wybrane ptasie mleczko.
ROBIMY PIANKĘ KAJMAKOWĄ Łatwizna! Jogurt, mascarpone oraz kajmak miksujemy razem do połączenia wszystkich składników, a następnie przygotowujemy żelatynę, dokładnie w ten sam sposób, jak przy masie kawowej. Podobnie łączymy rozpuszczoną żelatynę z masą, wlewając cieniutką strużką i miksując.
Gotową masę wylewamy do formy na ptasie mleczko, a na niej układamy maślane herbatniki.
CZEKAMY... Pianka gotowa! Formę owijamy folią, aby nie przechodziła innymi zapachami i wkładamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie przekładamy na paterę... pamiętając o tym, żeby wyłożyć ją do góry dnem (herbatniki stanowią spód). Ja swoją piankę ozdobiłam jeszcze kleksami kajmakowymi wyciśniętymi ze szprycy.