Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto na szybko. Potrzebowałem czegoś słodkiego do pracy... Idealnie się sprawdziło.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336669
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3960
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423078
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2573
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336669
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 3960
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423078
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 2573
Składniki
Margarynę rozpuściłem i ostudziłem. Jajka ubiłem z cukrami na puszystą masę. Następnie dodałem przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszałem.
Do masy wsypałem mak a na koniec ostudzoną margarynę (opcjonalnie kilka rodzynek). Wymieszałem. Przelałem do foremki 35*10 cm piekłem 35 minut w 180 stopniach na termoobiegu.
Lukier zrobiłem tuż przed wylaniem go na ciasto. 3 łyżki soku z cytryny (może być sama woda) wymieszałem z 6 łyżkami cukru pudru, a dodatkowe 2 łyżki dodawałem w razie potrzeby. Ostudzone ciasto pomalowałem cukrem i natychmiast posypałem słonecznikiem, żeby się przykleił.
Przemycamy zdrowie: Do pieguska łątwo można przemycić: kurkumę, płatki owsiane, otręby, ostropest. I oczywiście słonecznik...