Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4903
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13515
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3219
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1002
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 4903
ciasto z owocami na przekąske lub deser owoce takie jak jabłka morele lub śli...
Odsłon: 13515
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 3219
Ciasteczka owsiane w sam raz na drugie śniadanie lub przekąske w pracy lub w...
Odsłon: 1002
Składniki
W garnku rozpuścić margarynę, miód i cukier puder. Przestudzić.
Do miski przesiać mąkę, wsypać przyprawę do pierników, wbić jajka, dodać przestudzoną masę miodowy. Sodę rozpuścić w mleku i też dodać do miski.
Wszystko dokładnie zagnieść. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste można dodać 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub mleka.
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm. Wykrajać dowolne kształty. Piec na papierze do pieczenia 10-11 min w temperaturze 180 st.C
Gotowe pierniczki możemy ozdobić np lukrem ( u mnie zdjęcie jeszcze przed tą czynnością ). Ucieramy na zimno sok z 1 cytryny z 1 szkl cukru pudru. Ewentualnie można dodać kilka kropli esencji np rumowej.