Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8656
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8656
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1271
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10286
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4668
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 741
Składniki
Pierniczki zaraz po upieczeni są twarde ale już na drugi dzień robią się miękkie.
Na małym ogniu rozpuszczamy masło, gorzką czekoladę oraz miód. Mieszamy co jakiś czas aby się nie przypaliło. Gdy wszystkie składniki odstawiamy do wystudzenia. W misce mieszamy suche składniki mąka, soda, cynamon, kakao oraz przyprawa do piernika. Gdy wszystko już dokładnie wymieszamy dodajemy jajko oraz przestudzoną masę (miodowo – maślaną - czekoladową). Na początek mieszamy w misce, a następnie przekładamy na stolnice i dokładnie wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy w folę i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Po schłodzeniu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 prze ok 8-10 minut.
Przygotowanie lukru nie jest bardzo skomplikowane białko oraz cukier puder (1:5). Jajka mają różna wielkość, aby dobry wyszedł nam lukier trzymajmy się zasady 1 porcja białka, a 5 porcji cukru pudru. Wtedy wyjdzie nam dobry lukier. Na koniec dodać kilka kropel soku z cytryny.