Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięciutkie i bardzo puszyste pierniczki alpejskie. Spróbuj, a nie pożałujesz!
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6096
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 6096
Składniki
Przesiej mąkę i wsyp ją do dużej miski. Dodaj do niej: przyprawę do piernika, sodę, cukier oraz kako i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki szpatułką.
Masło roztop z miodem na małym ogniu. Nie gotuj za długo, tylko do roztopienia się składników. Zdejmij masło z miodem z palnika i odstaw do wystygnięcia.
Utrzyj żółtka.
Ostudzony miód z masłem dodaj do mąki z pozostałymi składnikami. Mieszając, dodawaj stopniowo i powoli jogurt naturalny do momentu, w którym składniki się połączą. Do masy dodaj żółtka i mieszaj do czasu powstania gładkiej, jednolitej masy.
Stolnicę oprusz mąką. Wyłóż na nią ciasto i rozwałkuj je. Ciasto nie powinno być za cienkie. Przygotuj foremki do wycinania pierniczków.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
Z rozwałkowanego ciasta wycinaj pierniczki za pomocą foremek i przekładaj na blachę z papierem do pieczenia dość blisko siebie, ale pamiętaj, żeby pierniczki nie stykały się ze sobą.
Jajko rozbełtaj widelcem. Za pomocą pędzelka smaruj jakiem wierzch pierniczków.
Piecz około 8 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu i wystudzeniu udekoruj pierniczki polewą czekoladową według uznania.