Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten prosty w wykonaniu piernik benedyktyński nie wymaga wcześniejszego przygotowywania ciasta. Dzięki temu możesz go zrobić nawet tuż przed przyjściem pierwszych gości.
Wymiary formy: ok. 26 × 11 cm.
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 23
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 6978
Świąteczna uczta prosto z Turcji. Przepyszny i dekoracyjny przysmak, będzie o...
Odsłon: 23
Jeśli poszukujesz pomysłu na danie, które jest szybkie w przygotowaniu, smacz...
Odsłon: 6978
Składniki
W garnku rozpuść miód na małym ogniu. Odstaw do przestygnięcia. W misce utrzyj masło wraz z cukrem pudrem na puszystą masę. Powinna powiększyć swoją objętość. Stopniowo dodawaj żółtka i ciągle ucieraj aż do połączenia składników. W kolejnym kroku wlej wodę, ostudzony miód oraz śmietanę w temperaturze pokojowej. Zmiksuj krótko.
Białka ubij osobno z odrobiną soli na sztywną pianę.
W drugiej misce połącz mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Stopniowo dodawaj suche składniki do mokrych, mieszając delikatnie. Na koniec dodaj ubite na sztywno białka.
Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wielkości ok. 26 × 11 cm.
Piecz piernik przez około 50-60 minut aż włożony patyczek będzie suchy po wyjęciu. Po upieczeniu wyjmij piernik benedyktyński z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
W kąpieli wodnej rozpuść gorzką i mleczną czekoladę razem ze śmietanką, mieszając do uzyskania gładkiej polewy. Wystudzony piernik polej przygotowaną polewą czekoladową i posyp posiekanymi orzechami.