Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wilgotny piernik na dużą blachę to ciasto, które musi znaleźć się na świątecznym stole. Choć jest to bardzo duża blacha, to z pewnością zniknie w mgnieniu oka!
Pychota. Polecam.
Odsłon: 422
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 13899
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 5778
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 203
Pychota. Polecam.
Odsłon: 422
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 13899
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 5778
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotuj piernik. W garnku rozgrzej miód, cukier i masło. Doprowadź do wrzenia na małym ogniu, a następnie zdejmij z palnika i ostudź. W szklance wymieszaj mleko z sodą i dodaj do garnka. Wbij jajka i dodaj sól. Stopniowo dodawaj mąkę, zagniatając ciasto ręcznie lub mikserem z hakiem drożdżowym. Masę przenieś do formy o wymiarach 26 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Piecz ciasto przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka. Piernik wyjmij i ostudź. Następnie przedziel go na 3 blaty.
Przygotuj krem orzechowy. W garnku umieść cukier, masło i śmietankę. Wymieszaj i zagotuj. Dodaj mielone orzechy i całość zmiksuj blenderem na gładką masę. Odstaw masę do ostygnięcia, a następnie włóż ją do lodówki. Gdy masa będzie już dobrze schłodzona, ubij ją mikserem ręcznym, dodając stopniowo sok z cytryny i wódkę.
Złóż ciasto. Jedną warstwę piernika posmaruj dżemem śliwkowym i przykryj drugim blatem. Następnie rozsmaruj krem orzechowy i przykryj ostatnim blatem.
Przygotuj polewę. W rondlu podgrzej ze sobą wszystkie składniki, cały czas mieszając. Gotuj masę na małym ogniu przez 5-7 minut. Odstaw polewę do ostygnięcia, aż zacznie lekko tężeć. Wylej polewę na wierzch piernika. Wilgotny piernik na dużą blachę podawaj posypany cukrem pudrem.