Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zapach świeżo upieczonego piernika to jeden z najbardziej charakterystycznych aromatów świąt. Aby je przygotować, będziecie potrzebować aromatycznej mieszanki przypraw. Niestety, te dostępne w sklepach często składają się w większości z cukru i kakao, czyli zbędnych wypełniaczy, których w swoich składzie nie powinna zwierać prawdziwa mieszanka. Na szczęście przygotowanie domowej przyprawy do piernika jest dziecinnie proste i ogranicza się jedynie do zmielenia i zmieszania kilku składników. Możesz przygotować jej nieco więcej, podzielić na mniejsze porcje, a następnie obdarować bliskich. Z pewnością ucieszą się z tak praktycznego podarunku.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7876
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1102
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13643
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7876
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1102
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13643
Składniki
Odmierz dokładnie wszystkie składniki. Jeśli korzystasz z niezmielonych przypraw , zmiel je dokładnie w młynku lub w moździerzu.
Przesyp wszystkie składniki na przyprawę do piernika do średniej wielkości słoiczka. Zamknij go szczelnie, a następnie potrząsaj nim energicznie przez dłuższą chwilę, tak aby składniki dobrze się wymieszały.
Tak przygotowaną przyprawę możesz natychmiast dodawać do ciast i ciasteczek. Doskonale sprawdzi się także w roli dodatku do kawy, kremów do ciast lub innych deserów. W szczelnie zamkniętym słoiku może wytrzymać nawet rok.