Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te pierniczki piekę od kilku lat. Tak wszystkim domownikom smakują, że już nie szukam nowego przepisu.
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 29329
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2218
Zupa z kapusty pekińskiej to połączenie lekkości warzyw i aromatycznego bulio...
Odsłon: 29329
Smaczna i szybka zupa cukiniowa z marchewką, czosnkiem i koperkiem, gotowa w...
Odsłon: 2218
Składniki
Do miski przesiać mąkę z sodą oczyszczoną. Dodać jajko, cukier, kakao, miód, przyprawę do piernika i miękkie masło. Polecam przyprawę do piernika "Prymat". Jest bez glutaminianu sodu i innych substancji konserwujących. Całość wyrabiać aż do połączenia składników.
Ciasto wyłożyć na stolnicę. Podsypać mąką i wałkować na grubość 0,5 cm. Wykrawać foremką pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować odstępy, gdyż pierniczki "rosną" w czasie pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st.C. Długość pieczenia 8-10 min. Należy cały czas kontrolować proces pieczenia, gdyż szybko się przypalają.
Po upieczeniu i wystudzeniu smarować lukrem przy pomocy pędzelka. Należy go zrobić z cukru pudru i soku z cytryny. Następnie posypka czekoladowa. Gotowe!