Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pierniczki Królowej Śniegu"
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Przepis dnia
Przepyszne wafle orzechowe to kwintesencja dzieciństwa :) Całe do zakochania :)
Odsłon: 6216
Przepisów na krem z dyni jest mnóstwo. Poniżej jeden z prostszych. Przygotowa...
Odsłon: 60
Smaczna pieczeń. Pyszna na zimno - do kanapki, jak i na ciepło do obiadu.
Odsłon: 123
Składniki
Miód rozpuszczam w podgrzanym mleku, dodaję masło, rozpuszczam, studzę. Czekoladę ścieram na tarce o drobnych oczkach.
Mąkę przesiewam, dodaję startą czekoladę, sodę, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Robię zagłębienie, wlewam miodową mieszankę, dodaję jajko, 2-3 krople aromatu migdałowego. Wyrabiam gładkie ciasto, owijam folią i wstawiam do lodówki na 12 godzin.
Ciasto dzielę na porcje. Rozwałkowuję je na na placek o grubości ok. 4 mm. Foremkami (gwiazdki, choinki) wycinam pierniczki, układam na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekę w 180°C 15-20 min na złoty kolor. Pierniczki odstawiam na jeden dzień w suche, chłodne miejsce.
Polewa: czekoladę łamię na kawałki, roztapiam ją z 3 łyżkami śmietanki.
Lukier: białko ubijam ze szczyptą soli i cukrem pudrem. Polewam pierniczki, dekoruję wiórkami i perełkami. Wzorki na polewie robię za pomocą wykałaczki.
Moja rodzina bardzo je sobie chwaliła. Aleksandra Główka z ChorzowaŹródło: Kobieta i życie