Pyszne domowe pierniczki, które z powodzeniem można upiec nawet kilkanaście dni przed świętami :) Mogą być piękną ozdobą choinki, słodkością na świątecznym stole lub pysznym, jadalnym upominkiem dla bliskiej osoby :)
Pierniczki lukrowane
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g cukru pudru
- 400 g prawdziwego miodu
- 2 duże jajka
- 240 g masła 82%
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- Lukier:
- 1 białko (z dużego jajka)
- 1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g cukru pudru
- 400 g prawdziwego miodu
- 2 duże jajka
- 240 g masła 82%
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- Lukier:
- 1 białko (z dużego jajka)
- 1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)

Etapy przygotowania
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby pierniki za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 242
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 2643
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 74
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Dobrze smakuje w rodzinnym gronie.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Kasze i ryż
- Pęczak
- Warzywa
- Papryka
- Owoce
- Jabłka
- Mięso
- Kurczak
- Przyprawy
- Czosnek
- Kolendra
- Majeranek
- Dla zdrowia
Odsłon: 242
Sos chrzanowy znakomicie komponuje się z różnego rodzaju zimnymi mięsami, węd...
- Wielkanoc
- Impreza
- Grill
- Polska
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Owoce
- Jabłka
- Nabiał
- Jogurt
- Dla zdrowia
Odsłon: 2643
Gdy nie mam pomysłu na obiad, wjeżdża ryba. Nikt nie marudzi ;) Poniżej pomys...
Odsłon: 74



Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szczypta soli
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400 g cukru pudru
- 400 g prawdziwego miodu
- 2 duże jajka
- 240 g masła 82%
- 3 łyżki przyprawy do piernika
- Lukier:
- 1 białko (z dużego jajka)
- 1 szklanka (250 ml) cukru pudru (+ w zanadrzu 2-3 łyżki)
Masło rozpuścić w rondelku. Dodać miód, cukier i przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać i chwilę podgrzać. Odstawić do wystudzenia. Mąkę wymieszać z sodą i szczyptą soli. Do mąki dodać jajko i przestudzone masło z miodem, cukrem i przyprawą. Wymieszać łyżką i zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na porcje i rozwałkować na około pół cm. Wykrawać ciastka i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Pilnować, aby pierniki za mocno się nie przyrumieniły.
Lukier: Jajko wyszorować pod bieżącą wodą. Oddzielić białko od żółtka. Białko zmiksować lub utrzeć z cukrem pudrem, aż do uzyskania gęstego lukru. Jeśli lukier jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Do woreczka (lub rękawa cukierniczego) wlać lukier, zrobić w rogu malutki otworek i dekorować pierniczki.