Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniki, które są od razu po upieczeniu są miękkie i gotowe do jedzenia. Nie trzeba czekać kilkunastu dni, aż zmiękną. Przechowywane w pojemnikach bardzo długo zachowują świeżość i miękkość.
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2532
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 595
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Czy tiramisu nada się na piknikową przekąskę? Dość trudno jest pokroić je i p...
Odsłon: 2532
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 595
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 206
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 763
Składniki
W rondelku zagotować miód i 1,5 szklanki cukru pudru, zmniejszyć ogień. Dodać do tego margarynę i podgrzewać do momentu jej całkowitego rozpuszczenia. Na koniec dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia, aby całość przestygła.
W misce wymieszać mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia. Jajka i żółtka ubić na parze z 0,5 szklanki cukru pudru. Dodać to do rondelka z wcześniej przygotowaną masą, dokładnie wymieszać i wlać do miski z mąką. Całość dokładnie wyrobić i pozostawić ciasto w chłodnym miejscu na min. 4 godziny (ja zostawiłam na całą noc).
Po schłodzeniu ciasta, dzielimy je na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy (nie za cienko) na ok. 0,5 – 1 cm. Pierniki układamy na blaszce i pieczemy ok. 6-8 minut w temp. 175 stopni.