Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę wyostrzyłam smak pierniczków dodając do ciasta pieprz cayenne chili. Każdy gość dostanie piernikowe, haftowane lukrem serce albo Mikołaja.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9740
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11513
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 529
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 9740
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1150
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 11513
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 529
Składniki
Cukier z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać i mieszać. Dodać miód i doprowadzić do zagotowania. Wystudzić. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną, pieprzem cayenne i jajka. Mieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wymieszać, wystudzić, a następnie wyłożyć na stolnicę i dobrze wyrobić ręcznie. Jeśli trzeba, to podsypać mąki. Ciasto zawinąć w ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu nawet na kilka tygodni, ale już po kilku dniach można robić pierwsze pierniki. Ciasto kroić po kawałku. Wałkować placki ok 2-3 mm i wykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Upieczone studzić na kratce. Z cukru pudru i białka zrobić lukier. Przełożyć do torebki foliowej. Ściąć rożek torebki i można dekorować pierniczki. Pięknie ozdobione zostawić żeby wyschły. Zapakować i prezenty gotowe.
Miłej zabawy, miłych Świąt Bożego Narodzenia.