Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Troszkę wyostrzyłam smak pierniczków dodając do ciasta pieprz cayenne chili. Każdy gość dostanie piernikowe, haftowane lukrem serce albo Mikołaja.
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 42
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 322
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 80
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 42
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
Odsłon: 322
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 80
Składniki
Cukier z masłem rozpuścić w garnku. Podgrzewać i mieszać. Dodać miód i doprowadzić do zagotowania. Wystudzić. Dodać mąkę pszenną wymieszaną z przyprawą korzenną, pieprzem cayenne i jajka. Mieszać dokładnie, najlepiej drewnianą łyżką. Sodę rozpuścić w mleku i dodać do ciasta. Wymieszać, wystudzić, a następnie wyłożyć na stolnicę i dobrze wyrobić ręcznie. Jeśli trzeba, to podsypać mąki. Ciasto zawinąć w ściereczkę i pozostawić w chłodnym miejscu nawet na kilka tygodni, ale już po kilku dniach można robić pierwsze pierniki. Ciasto kroić po kawałku. Wałkować placki ok 2-3 mm i wykrawać foremkami ciasteczka w różnych kształtach. Pieczenie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 10 min. Czas pieczenia zależy od grubości pierniczków. Upieczone studzić na kratce. Z cukru pudru i białka zrobić lukier. Przełożyć do torebki foliowej. Ściąć rożek torebki i można dekorować pierniczki. Pięknie ozdobione zostawić żeby wyschły. Zapakować i prezenty gotowe.
Miłej zabawy, miłych Świąt Bożego Narodzenia.