Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Początek grudnia to najlepszy czas, aby zrobić pierniczki dojrzewające. Tak właśnie przygotowywały je nasze babcie. Kiedy będą leżakować w puszce, zmiękną i staną się wyjątkowo delikatne. Do dekorowania koniecznie zaproście dzieci. W końcu pierniczki dojrzewające powinny nie tylko doskonale smakować, ale również wyjątkowo się prezentować. Jeśli przewleczecie przez nie nitkę, będziecie mogli powiesić je na choinkę.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4939
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419118
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4939
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 419118
Składniki
Miód podgrzej i odstaw. Jajka ubij z cukrem i stopniowo dodawaj olej. Na koniec dodaj miód i lekko zmiksuj. Do miski wsyp mąkę, sól, kakao, sodę i przyprawę. Wymieszaj.
Dodaj masę jajeczną i znów wymieszaj. Zagnieć ciasto, musi być elastyczne. W razie potrzeby dodaj mąki. Miskę z ciastem przykryj szczelnie folią i odstaw na tydzień w chłodne miejsce (może być do lodówki).
Po tygodniu wałkuj ciasto po kawałkach i wykrawaj ciasteczka. Każdą blachę piecz ok. 8 minut w temperaturze 180 stopni (góra-dół). Ostudź, udekoruj i przechowuj w puszce przez minimum tydzień, aby zmiękły.