Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pierniczki nadziewane marmoladą z nutką róży są miękkie, aromatyczne i bardzo smaczne. Cudowny zapach pieczonych pierniczków unosi się w całym domu.
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17151
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8807
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8337
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 17151
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 8807
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 670
Pyszne medaliony idealne na obiad
Odsłon: 8337
Składniki
Miód włożyć do garnka, podgrzać, dodać masło, przyprawę do pierników i kawę, wymieszać aż masło się rozpuści, ostudzić, wymieszać z żółtkami.
Sodę rozpuścić w 1 łyżce wody. Białka z cukrem ubić na sztywną pianę. Mąki wymieszać z kakao, połączyć z płynną masą miodową, zamieszać, dodać śmietanę, sodę i pianę z białek, wymieszać, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, pozostawić na chwilę w temperaturze pokojowej. Na posypanej mąką desce rozwałkować na grubość 3-4 mm. Foremką wykrawać ciasteczka, nakładać porcję marmolady.
Przykryć drugim ciasteczkiem, delikatnie dociskając zlepić brzegi.
Pierniczki ułożyć na wyłożonej pergaminem blaszce i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 13-15 minut w temp 180 stopni.
Upieczone, zimne pierniczki oblać lukrem i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.