Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka mają niesamowity smak i aromat. Upiekliśmy je z synkiem dla specjalnego gościa – Świętego Mikołaja ;) Oczywiście część pierniczków będziemy przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez pozostałych członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 727
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 473
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 727
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 473
Składniki
Miód, cukier i masło rozpuścić, wystudzić, dodać szczyptę soli, skórkę pomarańczową, cynamon i przyprawę do piernika. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać jajka, masą miodową i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną. Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciepłą polewą dowolnie udekorować ciasteczka.